Duurzaamheid

Rond het jaar 1930 is er al begonnen met het op grotere schaal aanleggen van plantages van de “tectonus grandus”, Men wist toen al dat het een unieke boom was met zeer goede hout eigenschappen . Die uitstekend geschikt waren voor het klimaat van Indonesië.

De overheid heeft een programma hiervoor opgesteld om de plantages zo te beheren, dat er geen kaalslag plaatsvond en er een goed programma was om herplanting van gekapte bomen te regelen.

Dit wordt uitgevoerd door het staatsbedrijf Perhutani.

Op het moment is er het eiland Java, waar onze meubelen vandaan komen, rond de 2,5 miljoen ha boom plantages. Hiervan is ongeveer 1.081 miljoen ha beplant met de tectonus grandus.

De bomen mogen niet eerder worden vervangen als dat ze tussen de 40 en 50 jaar oud zijn.

Jaarlijks komt er alleen van dit eiland al rond de 750.000m3 bruikbaar goed teak beschikbaar voor de productie.

Als een veld met bomen gereed is om gekapt te worden, moet er door de lokale Perhutani , twee jaar voor de geplande kap een plan worden ingediend aan het hoofdkantoor, met iedere individuele boom, lengte, omvang, gps locatie.

Als er toestemming wordt gegeven voor de kap, wordt de lokale bevolking hiervan op de hoogte gesteld en krijgt hier een vergoeding voor. Minimaal 1 jaar voor de kap wordt aan de onderkant van de boom een inkeping gemaakt, om de boom dood te laten gaan. Dit om de sappen uit de boom te laten stromen en de kwaliteit van het hout sterk te verbeteren.

Als de bomen gekapt zijn, wordt het perceel twee jaar aan de lokale bevolking gegeven om het te bewerken, voor hun voedselproductie. Ieder perceel is tussen de 5 en 10 ha. Na de twee jaar krijgt het staatsbedrijf het stuk land weer terug en wordt er om de drie meter een nieuwe boom geplant.

Omdat er zoveel percelen zijn, heeft de lokale bevolking ieder jaar weer nieuwe percelen ter beschikking, zodat er altijd voldoende land is om in de voedselvoorziening te voorzien

De jonge bomen worden op plantages gestekt en klaar gemaakt om uitgeplant te worden.

De bomen worden bemest en indien nodig uitgedund om een goede rechte boom te laten groeien die later weer een goede kwaliteit hout kan leveren.